Standplaats
Waar mag ik mijn Ficus neerzetten?
Uw Ficus houdt van een lichte standplaats. Zet uw Ficus niet veel verder dan twee meter van een raam zodat er voldoende licht op de plant valt. Een beetje zon kan geen kwaad maar de felle middagzon moet in de zomer vermeden worden. Een raam dat veel licht doorlaat en zorgt voor veel licht op uw Ficus is ideaal. Een raam op het noorden is meestal niet geschikt.
Mag mijn Ficus in de winter direct op een onverwarmde vloer staan?
Indien u de pot rechtstreeks op de vloer plaatst is het raadzaam om tussen de pot en de vloer een isolerend laagje aan te brengen om de wortels te beschermen tegen een te groot temperatuurverschil met de ondergrond. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een kurken onderzetter of een pannenlap. Het gaat erom dat de warmte of kou van de vloer niet doordringt tot de wortels omdat deze hier van kunnen afsterven.
Ik heb vloerverwarming. Mag mijn Ficus hier op staan?
In de winter kan de te grote warmte er voor zorgen dat de potkluit te snel uitdroogt en de wortels onderin verbranden. Zorg voor een isolerend laagje tussen vloer en pot met bijvoorbeeld en kurken onderzetter of een pannenlap.
Mag ik mijn Ficus op het terras zetten?
Indien u uw Ficus in de zomermaanden buiten wil zetten kan dat wel, maar u moet er rekening mee houden dat de plant op een beschutte plaats komt te staan, niet in de directe middagzon  en niet kouder dan 16°C
Watergift en Stofverwijdering
Hoeveel water mag ik mijn Ficus geven?
Vuistregel is âhoe lichter hoe meer waterâ. Een raam op het zuiden met lange dagen en veel licht in de zomer vraagt om ongeveer een halve liter water of meer. In de winter daarentegen kan de watergift worden gehalveerd. U leert de dorst van uw plant meestal vanzelf kennen. Beter wat te droog dan te nat. Klik hier voor de watertabel.
Hoeveel water mag ik in de wintermaanden geven?
In de winter is er minder licht en zijn de dagen kort. Daarentegen is de lucht âs winters in de woonkamer veelal droog. Voorzichtig met water geven is daarom verstandig. âBeter te droog dan te natâ mag u als uitgangspunt nemen. Het beste kunt u water geven wanneer de bovenkant van de potkluit droog is. Stelregel is om een halve beker water per week in de winter (150ml) en twee bekers water per week in de zomer (500ml) te geven. Klik hier voor de watertabel.
Hoe krijg ik stof van mijn Ficus?
U kunt het beste in de zomer de plant met een flinke regenbui buiten zetten zodat het stof er af spoelt. Ook kan regenwater worden gebruikt om af te sproeien. Kalkrijk water uit de kraan kan ontsierende kalkvlekken op het blad geven en is niet aan te raden.
Het oplossen van problemen
Er vallen veel blaadjes van mijn Ficus. Is dat normaal?
De Ficus is een tropische plant die normalerwijs blaadjes laat vallen. In de winter meer dan in de zomer tijdens de groei. Zorg in de winter voor voldoende licht op de plant en zet deze eventueel wat dichter bij het raam of kies een raam op het zuiden. Indien de Ficus ineens alle blad laat vallen is veelal de oorzaak dat uw plant teveel water heeft gekregen en de wortels gedeeltelijk zijn afgestorven. Laat de kluit drogen zodat zich nieuwe wortels en blaadjes kunnen vormen.
Ik geef veel water maar mijn Ficus doet het juist steeds slechter. Hoe kan dat?
Mogelijk zijn de wortels gedeeltelijk afgestorven door te veel water. Zorg dat uw Ficus met droge voeten staat en laat de potkluit goed drogen zodat zich nieuwe wortels en blaadjes zullen vormen.
De blaadjes van mijn Ficus worden grijs en mijn plant ziet er niet gezond uit.
Waarschijnlijk gaat het hier om een aantasting van spint. Spint vraagt om een directe en gerichte aanpak met een specifiek spintdodend middel welke u bij bloemist en tuincentrum kunt vinden. Let op: spint loopt makkelijk over naar andere planten en bij ernstige aantasting raden wij aan om de plant te isoleren van andere planten.
Hoe herken ik spint onder op de bladeren en wat moet ik doen?
Spint zijn hele kleine beestjes. Meestal wordt het blad wat grijs van kleur en kan spinsel zichtbaar zijn. Spint vraagt om een directe en gerichte aanpak met een specifiek spintdodende middel welke u bij bloemist en tuincentrum kunt vinden. Let op: spint loopt makkelijk over naar andere planten en bij ernstige aantasting raden wij aan om de plant te isoleren van andere planten.
Wat zijn die witte wollige dingetjes op mijn Ficus?
Waarschijnlijk gaat het om wolluis. Dit witte beestje omhult zich met draadjes en is lastig te bestrijden. Het beste kunt u een gerichte bespuiting uitvoeren met een bestrijdingsmiddel die u bij de bloemist en tuincentrum kunt vinden.
Er zitten op de onderkant van het blad bruine dopjes. Wat is dat?
Waarschijnlijk gaat het om dopluis of schildluis. Dopluis vraagt om een gerichte aanpak met een specifiek dopluis dodende middel welke u bij bloemist en tuincentrum kunt vinden.
Op de vloer onder mijn plant wordt het kleverig. Hoe kan dat?
Waarschijnlijk heeft uw Ficus een aantasting van wolluis of dopluis. Deze scheiden een kleverige stof af die op de vloer terecht komt. Kijk bij de vragen over specifieke aantasting voor de juiste aanpak.