Ficus Oorsprong

Ficussen – imposante wurgbomen van tropisch Azië

ficus

Oorsprong

Een jongedame voelde zich tot een bepaalde vrucht aangetrokken.

Ze plukte hem en at ervan.

Vervolgens presenteerde ze de vrucht aan haar vriend die er ook van proefde.

En alsof er een hallucinerend middel in het spel was ‘gingen de ogen van hun beiden open en beseften ze dat ze naakt waren.’

Waarop ze snel bladeren van dezelfde fruitboom gingen plukken om zichzelf mee te bedekken.

 

Die fruitboom was, zoals we allemaal weten, de gewone vijgenboom (Ficus carica), de eerste plant die in de Bijbel wordt vermeld.

 

Wurgboom

De groeiwijze van de Ficus heeft hem de naam Wurgboom bezorgd. De Ficus groeit in eerste instantie als Epifyt in of tegen een andere boom waarna de Ficus de boom overgroeid, het licht wegneemt en luchtwortels vanuit hogere takken naar de bodem stuurt om meer voedsel tot zich te kunnen nemen. Deze luchtwortels omgroeien de waardboom en wurgen hem als het ware.

 

De Ficus komt oorspronkelijk uit Zuidwest-Azië maar is ook genaturaliseerd in het Middellandse Zeegebied waar hij sinds mensenheugnis een belangrijke voedselbron is.

De meeste soorten van het grote geslacht Ficus (met meer dan duizend soorten) voelen zich niet thuis in een gematigd of zelfs subtropisch klimaat. Het zijn typische bewoners van de tropische gordel, met name tropisch Azië.

 

 

Spreekwoorden

De vijgenboom is de boom der wijsheid omdat die uitloopt als er geen vorst meer te vrezen is.

Men zegt ook dat de vijgenboom, net als de laurier, nooit door de bliksem getroffen wordt.